Η νορβηγική κουζίνα

Η νορβηγική κουζίνα

Αφού έζησα αρκετά χρόνια στη Νορβηγία, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι υπάρχει έλλειψη καλού φαγητού. Αυτό εξηγείται εύκολα λόγω της γεωγραφίας της χώρας, που είναι κυρίως ορεινή και βρίσκεται βόρεια στην Ευρώπη, με το μισό της μέρος να είναι στον αρκτικό κύκλο. Εκτός από μήλα, πατάτες και λάχανο, υπάρχει έλλειψη σε λαχανικά και διάφορα ζαρζαβατικά. Αν και υπάρχει αυξημένη παραγωγή στην αλειία, τα ψάρια τους δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Μεσογείου. Είναι κυρίως μπακαλιάροι, πέστροφες και σολομοί. Οπότε γίνεται εισαγωγή υποχρεωτικα από άλλα νότια κράτη με τιμές όμως πώλησης Νορβηγίας!

Είναι καλύτερα να πάτε στα μανάβικα που ανήκουν σε μετανάστες, κυρίως Τούρκους, οι οποίοι πωλούν μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, εκεί θα βρείτε και ελληνικά προϊόντα όπως σφολιατοειδή, τυρί, γιαούρτι και άλλα. Στα σουπερμάρκετ υπάρχει ποικιλία στα μεγάλα καταστήματα, όπως το Meny, το οποίο είναι, ωστόσο, πολύ ακριβό. Αν θέλετε νωπό κρέας, είναι καλύτερα να ψωνίζετε από κρεοπωλεία. Εάν θέλετε να πάτε σε εστιατόρια, τα νορβηγικά είναι πολύ ακριβά. Είναι προτιμότερο να δοκιμάσετε κουζίνα από άλλες χώρες με την τουρκική να βρίσκεται στις αγαπημένες μου ακριβώς γιατί είναι παρόμοια με την ελληνική.

Μα τελικά τι είναι η νορβηγική κουζίνα; Υπάρχει το πιάτο cod tongue που είναι γλώσσα μπακαλιάρου. Είναι ένα φαγητό της Νορβηγίας που είναι διαθέσιμο (φρέσκο) μόνο την κατάλληλη εποχή (Ιανουάριος-Μάρτιος). Αρκετά εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι το κόψιμο των γλωσσών από τους μπακαλιάρους είναι μια εργασία που παραδοσιακά ανατίθεται στα παιδιά στη Βόρεια Νορβηγία. Κάθε χρόνο, όταν έρχεται η εποχή, γίνονται συζητήσεις σχετικά με το αν αυτό αποτελεί παιδική εργασία, αλλά οι αρχές έχουν απαντήσει ότι δεν είναι, καθώς πληρώνονται 1200 NOK την ώρα (120 EUR), κρατούν τα χρήματα και ότι είναι «ελαφριά εργασία».

Τα Χριστουγεννα σερβιρεται Lutefisk με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου που ειναι παραδοσιακό νορβηγικό χριστουγεννιάτικο φαγητό. Το lutefisk, είναι ένα λευκό ψάρι που έχει μείνει σε αλισίβα για λίγο καιρό. Η υφή του είναι πολύ ζελατινώδης και μπορεί να είναι λίγο αηδιαστική. Αλλά η γεύση της αλισίβας, του ψαριού, του σιροπιού σφενδάμου και του μπέικον ήταν ένας ιδιαίτερος συνδυασμός γεύσεων για τους Νορβηγούς.

Υπάρχει επίσης αλμυρή γλυκόριζα (licorice) (μερικές φορές με σοκολάτα) Η γλυκόριζα είναι πολύ αγαπημένη λιχουδιά στη Σκανδιναβία και η Νορβηγία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένα πολύ παράξενο είδος είναι η αλμυρή γλυκόριζα, η οποία έχει πολύ παράξενη γεύση, ακόμα και αν σου αρέσει η γλυκόριζα.

Τι το ιδιαίτερο έχει μια κατεψυγμένη πίτσα; Η Grandiosa πίτσα δεν είναι μόνο ένα αγαπημένο φαγητό για τους Νορβηγούς, αλλά είναι επίσης γνωστοί για τη δημιουργικότητά τους όταν πρόκειται για πίτσα. Αν και αυτές οι παραλλαγές με πατατάκια, κεμπάπ ή τάκο μπορεί να φαίνονται παράξενες για κάποιον που έχει μεγαλώσει με παραδοσιακά ελληνικά φαγητά όπως το στιφάδο και το κατσικάκι στο φούρνο, αποτελούν δημοφιλείς επιλογές στη Νορβηγία.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Νορβηγοί συχνά προτιμούν επεξεργασμένα φαγητά που μαγειρεύονται γρήγορα και είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Αυτό ίσως να οφείλεται σε μια εικόνα κατώτερης ποιότητας του νορβηγικού φαγητού σε σύγκριση με άλλες κουζίνες, όπως η ιταλική ή η ιαπωνική. Είναι γνωστό ότι πολλοί Νορβηγοί δεν καταναλώνουν καθημερινά παραδοσιακά φαγητά όπως το lutefisk ή το rakfisk, τα οποία είναι πιο παραδοσιακές επιλογές που καταναλώνονται μία φορά το χρόνο. Το tasteAtlas κατέταξε το νορβηγικό φαγητό ανάμεσα στις χώρες με το “χειρότερο φαγητό στον κόσμο”,γιατί άραγε;