Γιατί τα νορβηγάκια τρέφονται με τόσο κακής ποιότητας φαγητό στο σχολείο
Ένα από τα πραγματικά αντιφατικά στη χώρα της Νορβηγίας είναι το φαγητό που δίνεται στους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία στο ολοήμερο. Έχοντας δουλέψει σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, έχω σχηματίσει άποψη περί της νορβηγικής κουλτούρας στο φαγητό και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους έθνος δίνει στα παιδιά του υπολείμματα από τη βιομηχανία κρέατος, δηλαδή πολύ επεξεργασμένες, γλυκές και αλμυρές τεχνητά συντηρημένες πάστες σε σωληνάρια. Είναι μια φτωχή χώρα, με λίγα χρήματα που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το φαγητό για τα παιδιά; Όχι. Υπάρχουν πολύ φτωχότερες χώρες που δίνουν προτεραιότητα στο καλό φαγητό για τα παιδιά. Η Νορβηγία δεν το κάνει.
Τι εννοώ με επεξεργασμένο φαγητό σε σωληνάριο; Μέσα στο ψυγείο του δημοτικού σχολείου υπάρχει πολύ ψωμί και πολλά… σωληνάρια. Ροζ, μπλε σωληνάρια που έχουν μέσα λιωμένο επεξεργασμένο τυρί με μπέικον ή τυρί με γαρίδες ή σκουμπρί λιωμένο με πάστα ντομάτας! Δυστυχώς, αυτό είναι αντιπροσωπευτικό των περισσότερων παιδικών σταθμών και σχολείων στη Νορβηγία. Ποιος είχε την ιδέα να αναμίξει γαρίδες, αλάτι, ζάχαρη και υγρό τυρί, να τα βάλει σε σωληνάριο και να τα δώσει σε μικρά παιδιά; Είναι αυτό φαγητό; αναρωτιέμαι. Έτσι λοιπόν, δίνουν ως πρωινό ή μεσημεριανό φέτα ψωμί με διάφορα “pålegg” (Pålegg είναι οτιδήποτε μπαίνει ή αλείφεται σε μια φέτα ψωμί ή knekkebrød/σκληρό τραγανό ψωμί).
Όταν λένε ότι σερβίρουν ζεστό γεύμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα, τι εννοούν; Μπορεί να είναι τηγανίτες με βούτυρο ή καφέ τυρί ή ντοματόσουπα που δεν είναι διόλου σπιτική. Είναι μια σούπα από επεξεργασμένη σκόνη που παράγεται από την Toro (νορβηγική εταιρεία παραγωγής επεξεργασμένου φαγητού). Είναι λοιπόν σούπα με αλάτι, ζάχαρη και κάποιο είδος λευκού αλευριού με γεύση ντομάτας. Την ανακατεύουν με ζεστό νερό και τη σερβίρουν στα παιδιά. Κάποιες φορές μπορεί να βάλουν και μακαρόνια βίδες μέσα στη ντοματόσουπα. Τρώνε λοιπόν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πολύ ψωμί, λουκάνικα (η φθηνότερη και πιο επεξεργασμένη εκδοχή), πολύ pålegg σε σωληνάρια, χαβιάρι (αυγά ψαριού αναμειγμένα σε γλυκιά μαγιονέζα), leverpostei (πατέ συκωτιού), τυρί γαρίδας σε υγρή πάστα, σκουμπρί και ντομάτα σε υγρή μορφή, υγρό τυρί με μικρά κομμάτια μπέικον κ.λπ. Από φρούτα και λαχανικά έχουν διαθέσιμα στο ψυγείο του σχολείου μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, αγγούρι και ίσως ντομάτα.
Στη θεωρία, οι παιδικοί σταθμοί ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες των νορβηγικών υγειονομικών αρχών, αλλά οι περισσότερες δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά απλώς συμβουλευτικές. Για παράδειγμα, αυτές οι οδηγίες συνιστούν να μην δίνουν ζάχαρη στα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς για γενέθλια (παιδιά 1 έως 6 ετών). Αλλά εξαρτάται από κάθε παιδικό σταθμό να αποφασίσει αν θα έχουν παγωτό, κέικ και ακόμη και καραμέλες για τα γενέθλια κάθε παιδιού. Το κέικ σοκολάτας Toro είναι το αγαπημένο κέικ για όλα τα πάρτι γενεθλίων στη Νορβηγία, καθώς και στο barnehage όταν γίνονται πάρτι. Έχει τη ζάχαρη ως το πρώτο συστατικό και πολλά άλλα υπέροχα πράγματα για μικρά παιδιά, όπως σιρόπι γλυκόζης.
Το μυστήριο για μένα είναι ότι στη Νορβηγία, ακόμα και οι σταθμοί υγείας (υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των μικρών παιδιών από τη γέννησή τους) συμβουλεύουν να ξεκινήσουν τα στερεά τρόφιμα με grøt (χυλό) που παράγεται από βιομηχανικές μάρκες, με προσθήκη τεχνητών γεύσεων καθώς και φοινικέλαιου, και κάθε είδους άλλων φτηνών ελαίων. Βέβαια, προσθέτουν βιταμίνες (σε τεχνητή μορφή), αλλά δεν μπορούν να τις πάρουν από τα λαχανικά; Μια μελέτη από το Høgskolen i Volda στη Νορβηγία, δείχνει ότι, αν και οι παιδικοί σταθμοί διαθέτουν λαχανικά και φρούτα, καθώς και μια ποικιλία από pålegg, τα περισσότερα παιδιά τρώνε ψωμί με το ίδιο «pålegg» κάθε μέρα, σε κάθε γεύμα.
Δεν θα μιλήσω καν για την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης με τα πολλά “lørdagsgodteri” («καραμέλες-γλυκίσματα του Σαββάτου»), το παγωτό και το κέικ σοκολάτας Toro σε σακουλάκι που δίνονται στα παιδιά ακόμα και πριν από την ηλικία του 1 έτους στη Νορβηγία. Το να δίνουν ανταμοιβή στη διαγωγή των παιδιών τους να καταναλώνουν γλυκίσματα μόνο το Σάββατο επειδή όλη την εβδομάδα είναι καλά παιδιά, είναι κάτι που με ξεπερνά. Αφενός γιατί δεν υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση και αφετέρου έχουν ξεκινήσει ήδη από την Παρασκευή με τακο βραδιά στο σπίτι, που όμως δεν φτιάχνουν οι γονείς τη σάλτσα του κιμά μόνοι τους αλλά την αγοράζουν έτοιμη (μάρκα Toro ξανά), η οποία έχει ένα σωρό γλυκαντικά και αλάτι, ή παίρνουν κατεψυγμένη πίτσα Grandiosa. Σημειώστε ότι πολλοί Νορβηγοί γονείς θα ήθελαν το φαγητό να βελτιωθεί, αλλά τα συστήματα είναι δύσκολο να αλλάξουν. Συνήθως, δεν μεγάλωσαν με καλύτερο φαγητό οι ίδιοι.
Ποιες είναι οι αιτίες πίσω από αυτό το θεσμό; Καταρχάς, η αλήθεια είναι ότι το leverpostei, το χαβιάρι και το brunost, όλα αυτά τα pålegg είναι θεσμοί στη Νορβηγία. Είναι τόσο ριζωμένα στη νορβηγική διατροφική κουλτούρα που οποιαδήποτε κριτική δεν είναι ευπρόσδεκτη, καθώς το να τρως brunost είναι τόσο νορβηγικό όσο το να κάνεις σκι. Επίσης, τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν προσωπικό που να μαγειρεύει και να είναι γνώστες της μαγειρικής και έτσι είναι πιο εύκολο για τους βοηθούς των παιδικών σταθμών και των σχολείων να αλείφουν μαργαρίνη σε 25 φέτες ψωμί ανά γεύμα παρά να φτιάξουν πραγματικά ζεστό αληθινό φαγητό από την αρχή για όλους. Ούτε έχουν διαθέσιμη χρηματοδότηση και συχνά ούτε τις εγκαταστάσεις (μια κατάλληλη κουζίνα) για να το κάνουν. Παρ’ όλα αυτά, το να μαγειρεύεις μη επεξεργασμένο φαγητό μπορεί να είναι φθηνό. Τα εποχιακά λαχανικά, όπως το λάχανο, η κολοκύθα κ.λπ., είναι από τα φθηνότερα λαχανικά που μπορούν να βρεθούν σε ένα νορβηγικό παντοπωλείο. Το φρέσκο ψάρι συχνά πωλείται με έκπτωση. Τα φασόλια είναι επίσης φθηνά, ακόμα και τα βιολογικά.
Θα μπορούσε το προσωπικό να αλείφει το ψωμί με χούμους, αβοκάντο, μέλι. Το ψωμί δεν χρειάζεται να είναι χαμηλής ποιότητας και αφράτο από τα σούπερ μάρκετ. Η σούπα δεν χρειάζεται να είναι από σκόνη μέσα σε σακουλάκι. Μια σούπα μπορεί να έχει 3-4 συστατικά (καρότο, πράσο, γάλα καρύδας και κρεμμύδια) για 25 παιδιά σε λιγότερο από μία ώρα. Και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της κακής διατροφής με το ότι έχει παρατηρηθεί αυξημένη παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους της Νορβηγίας. Fedme
Οι περισσότεροι από τους Νορβηγούς έχουν μάθει πολύ λίγα στο σχολείο για τη διατροφή ούτως ή άλλως. Υπάρχουν εξάλλου άλλες προτεραιότητες σε επίπεδο δήμων. Πού πηγαίνουν λοιπόν τα χρήματα για να διασφαλιστεί η υγεία των νορβηγικών παιδιών; Ελπίζω ότι οι δήμοι και το κράτος θα κάνουν το καθήκον τους να παρέχουν το καλύτερο νορβηγικό φαγητό σε όλα τα παιδιά. Στο μεταξύ, πετάξτε τα σωληνάρια και φέρτε μερικούς αγρότες στους παιδικούς σταθμούς για να μάθουν στα παιδιά για τη διατροφική αλυσίδα και τον κύκλο ζωής που κάνει ένας σπόρος μέχρι να γίνει καρπός. Μπορούν επίσης να φέρνουν καλάθια με φρέσκα φρούτα και λαχανικά από την αγορά. Τα παιδιά χρειάζονται πραγματικό φαγητό, όχι γλυκιά υγρή πάστα γαρίδας.